Пређи на главни садржај

Da nije lavova... (Indija 1)

Posle nekoliko obilazaka parka Gir, ponovo smo se našli pred prijemnom zgradom, očekujući džipsi (Maruti Gypsy) sa vozačem i vodičem. Ovaj nacionalni park zahvata najveći kompleks aridne listopadne šume na zapadu Indije i radoznalim posetiocima nudi 38 vrsta sisara, 37 vrsta gmizavaca i, da ne zaboravim - skoro 300 vrsta ptica.

Ipak, za većinu posetilaca ovde kao da postoji samo jedna vrsta - poslednja populacija kritično-ugroženih azijskih lavova (Panthera leo persica). Otuda je prilično iritirajuće slušati pitanja iz mimoilazećeg džipsija: „Jeste li videli lavove?“ „Jesmo, pa šta? Mi smo ovde zbog ptica.“

photos copyright © ms. & mr. albicilla

Mimo lavova, među karnivore parka spadaju i leopard, hijena, šakal i drugi. Herbivore zastupaju jeleni čital (gore) i sambar, divlja svinja, antilopa nilgaj i druge. Najzad, najveći gmizavac parka je indijski močvarni krokodil, kog smo u više navrata posmatrali.

Posledično, i većina vodiča poznaje samo sisare, a oni koji navodno poznaju ptice, umeju da vam pokažu samo one najčešće i najbrojnije vrste, koje ste i sami već prvog dana naučili da razlikujete. Zato smo informaciju da idemo sa stručnim vodičem, koji će nam pokazati sove, primili s dosta rezerve. Sove se obojenošću perja stapaju s okolinom, izvan sezone gnežđenja su dosta tihe, pretežno aktivne noću – drugim rečima, manje-više nevidljive ptice. A naš vodič, Manoč, ih navodno poznaje.

Nadleće nas čitavo jato ćubastih šumskih čiopa, veoma vitkih i izduženih ptica, koje, ako je suditi po mapi u priručniku za identifikaciju, ovde ne bi trebale da se nalaze. No, ptice imaju krila...


Ubrzo se otvorenim  džipsijem vozimo utabanim putem kroz aridnu listopadnu šumu. Druga staništa parka uključuju raštrkane žbunjake, trnovitu tropsku šumu i zimzelenu galerijsku šumu duž reka.  U obližnjoj krošnji nas dočekuju nezainteresovani languri, nedaleko stablo pretražuje detlić plamenih leđa,  sledi Tikelova plava muharica,  pa jedan kobac šikra na akaciji uz sam put. Najbrojniji sisari parka su čitali, pegavi šumski jeleni, pa često nailazimo na omanja krda. Naviknut na paunove kao ukrasnu živinu, teško mi je da ih doživim kao autentične divlje ptice - a nekoliko paunova pretražuje suvo lišće blizu puta.


Prelazimo greben i spuštamo se u dolinu jedne od sedam reka, koliko ih protiče kroz Gir. Kada monsun omane i suša stegne područje, površinska voda postaje teško dostupna. Da to predupredi, uprava parka je napravila četiri akumulacije, ali i niskim betonskim branama pregradila reke gde god ih put prelazi, stvarajući jezerce uzvodno od puta. Iz vode viri kornjača mekog oklopa, obalom skakuće svrakoliki crvendać, na nedalekoj grani je zelena pčelarica, u krošnji više nje čaplje govedarke, na muljevitom sprudu indijski vivak, a iza suvog žbuna se sa mnom igra žmurke... belogruda barska kokica. Skriva se iza rastinja i kamenja, pojavi samo na tren, pa ponovo skrije. Potom odleće de drveta na obali i tu nam pozira.


Nastavljamo obilazak. U blatu se kaljuža krupan mužjak sambara. Manoč nam skreće pažnju na azijskog osičara na jednom, i potom ćubastog šumskog orla na drugom drvetu. Počinje da opravdava reputaciju. Divlja svinja stoji pokraj puta, ista vrsta kao kod nas, ali drugačije pojave, ovo je druga podvrsta (Sus scrofa davidi). Ispod jedne lučno povijene grane je poznata ptica... obični kos, ženka, ali i ovde se radi o rascepu. Podvrsta Turdus merula simillimus je odnedavna dobila status vrste, pa je preda mnom nova vrsta - indijski kos.


Kroz sumrak promiču tri šakala. Vreme obilaska je ograničeno na dva i po sata ujutru i uveče, a vozač koji prekorači to vreme može i kaznu da plati. Zato naš vozač ubrzava. Sada nam čitali prelaze put, ali smo ih već previše puta posmatrali da bi se sada zbog njih zaustavljali.  Na momente idemo tako brzo da pomišljam da predstavljamo opasnost za jelene na putu.

I onda, iz čista mira i bez vidnog razloga, stajemo. Manoč nam pokazuje krošnju iznad glave: dve šarene šumske sove. On zaista zna svoje sove! Dve krupne sove stoje na grani neposredno iznad nas, a na susednom drvetu je još jedna. Naizgled, ne obraćaju pažnju na nas. Jedva da ima dovoljno svetla za fotografisanje.


Posle nekoliko minuta nastavljamo. Sada već Manoča gledamo drugačije. I žalimo što ga nismo mogli unajmiti ranije. Naime, jedini pravi poznavalac ptica među vodičima je prethodnih dana bio zauzet da posetiocima pokazuje sisare parka, što ne zahteva posebnu veštinu ili stručnost. A mi nismo uspevali da ga bukiramo zbog toga!

Posle kraće vrtoglave vožnje, ponovo stajemo, a Manoč vodi naš pogled uz stablo, pa niz bočnu granu i... stižemo do indijskog legnja, kamuflažno obojene ptice polegle po grani, noćnog lovca na leptirice i druge insekte. 

Sledi poduža vožnja, dovoljna da zaboravimo da nam je obećao još jednu sovu. Ipak, ponovo stajemo, a Manoč nam pokazuje duplju na polovini visine obližnjeg stabla: iz nje viri indijski ćuk!


Više nema razloga za zaustavljanje, pa sledi vratolomna vožnja do izlaza iz parka, pravi rizik za neoprezne jelene, koji nas mudro izbegavaju. Dve sove i leganj! Gir je fantastično mesto za ptičarenje. Kako je to rekao indijski ornitolog Salim Ali, jedini razlog što se nije i proslavio kao ptičarska destinacija su – lavovi. Samo da nije lavova...

Manoču ostavljamo dvostruko veći bakšiš i obećavamo da ćemo ga preporučiti drugim ptičarima. Evo, ispunio sam obećanje.

Zahvalnost: na pozivu na Global Bird Watchers' Conference 2010 autor se najljubaznije zahvaljuje vladi indijske države Gudžarat, Turističkoj korporaciji Gudžarata i Odeljenju za šume Gudžarata.

Vrste ptica posmatrane u Giru (76):
Grey Frankolin    Francolinus pondicerianus
Indian Peafowl    Pavo cristatus
Grey Heron    Ardea cinerea
Great Egret     Egretta alba  (Casmerodius albus)
Little Egret    Egretta garzetta
Western Reef Heron    Egretta gularis
Indian Pond Heron    Ardeola grayii
Cattle Egret    Bubulcus ibis
Woolly-necked Stork    Ciconia episcopus
Osprey    Pandion haliaetus
Oriental Honey Buzzard    Pernis ptilorhynchus
Changeable Hawk-Eagle    Spizaetus cirrhatus
Booted Eagle    Hieraaetus pennatus
Imperial Eagle    Aquila heliaca
Tawny Eagle    Aquila rapax / vindiani
Long-billed Vulture    Gyps indicus
Eurasian Sparrowhawk    Accipiter nisus 
White-breasted Waterhen    Amaurornis phoenicurus
Red-wattled Lapwing    Vanellus indicus
Little Ringed Plover    Charadrius  dubius
Green Sandpiper    Tringa ochropus
Common Sandpiper    Tringa hypoleucos
Eurasian Collared Dove    Streptopelia decaocto
Spotted Dove    Streptopelia chinensis
Laughing Dove (Little Brown Dove)    Streptopelia senegalensis
Rose-ringed Parakeet    Psittacula krameri
Greater Coucal    Centropus sinensis
Collared Scops Owl    Otus lettia (bakkamoena)
Mottled Wood Owl    Strix ocellata
Spotted Owlet    Athene brama
Grey Nightjar (Indian Jungle Nightjar)    Caprimulgus indicus
Crested Treeswift    Hemiprocne coronata
(Lesser) Pied Kingfisher    Ceryle rudis
White-throated (-breasted) Kingfisher    Halycon smyrnensis
"Black-rumped Flameback
Lesser Golden-backed Woodpecker"    Dinopium benghalense
Lesser Yellownape (-d Woodpecker)    Picus chlorolophus
Brown-capped Pygmy Woodpecker    Dendrocopos nanus
Yellow-crowned (-fronted) Wooodpecker    Dendrocopos mahrattensis
Coppersmith Barbet    Megalaima haemacephala
Dusky Crag Martin    Hirundo concolor
Barn Swallow     Hirundo rustica
Wire-tailed Swallow    Hirundo smithii
Red-rumped Swallow    Hirundo daurica
Citrine Wagtail    Motacilla citreola
Grey Wagtail     Motacilla cinerea
White-browed Wagtail (Large Pied W)    Motacilla maderaspatensis
Tickell's (Pale-billed) Flowerpecker    Dicaeum erythrorhynchus
Purple Sunbird    Nectarinia asiatica
Long-tailed Shrike (Rufous-backed S)    Lanius schach
Eurasian Golden Oriole    Oriolus oriolus
Black Drongo    Dicrurus macrocercus
Ashy Drongo    Dicrurus leucophaeus
Brahminy Starling    Sturnus pagodarum
Rufous (Indian) Treepie    Dendrocitta vagabunda
Large-billed Crow (Jungle Crow)    Corvus macrohynchos
Common Woodshrike    Tephrodornis pondicerianus
Small Minivet    Pericrocotus cinnamomeus
White-bellied Minivet    Pericrocotus erythropygius
Common Iora    Aegithina tiphia
White-browed Fantail     Rhipidura aureola
Red-vented Bulbul    Pycnonotus cafer
Large Grey Babbler    Turdoides malcomi
Jungle Babbler    Turdoides  striatus
Asian Paradise Flycatcher     Tersiphone paradisi
Red-breasted (-throated) Flycatcher    Ficedula parva
Tickell's Blue Flycatcher    Cyornis tickelliae
Oriental Magpie-Robin    Copsychus saularis
Indian Robin    Saxicoloides fulicata
Black Redstart    Phoenicurus ochruros
(Indian) Blackbird    Turdus (merula) simillimus
Common Tailorbird    Orthotomus sutorius
Oriental White Eye    Zosterops palpebrosus
Great Tit    Parus major
Chestnut-shouldered (yell-thr) Petronia     Petronia xanthocollis
Indian Silverbill    Lonchura  malabarica
Scaly-breasted Munia (Spotted Munia)    Lonchura punctulata

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dr Sergej Dimitrijevič Matvejev, 1913-2003

Pisano 2003; objavljeno u Acrocephalusu, Vol. 24, No. 116: Dr. Matvejeva sam prvi put sreo posredstvom "Rasprostranjenja i života ptica u Srbiji" iz 1950, na koju sam naišao u knjižari SANU negde početkom devedesetih. Prošlo je još par godina pre nego sam saznao da je autor ne samo živ, već i dalje aktivan ornitolog. Prvi put smo se uživo čuli kada se tokom osnivačke skupštine Lige za ornitološku akciju SCG telefonom obratio da nam čestita na inicijativi, te ponudi nekoliko svojih knjiga za buduću biblioteku. Doživeo sam to kao naročitu čast, budući da je uobičajeno da se amateri obraćaju stručnjacima, a retkost da ta komunikacija teče u suprotnom pravcu. Nekoliko dana kasnije sam Dr. Matvejeva posetio u njegovom domu u ulici Veljka Dugoševića u Beogradu. Tom prilikom sam saznao da je, pomalo iznenađujuće, prvo zavrsio arhitekturu i svoj prvi ornitoloski rad (o seoskom detliću Dendrocopos syriacus ) objavio 1938, da bi tokom II svetskog rata završio biologiju. Takođe, uvek

Zavodljiva težina lakoće: durbin Swarovski STX

Ovog vikenda sam ponovo pronašao onog crnog galeba koji je kod nas retkost, a o kom sam vam već (više puta) pričao . Otkrio sam ga na istom mestu gde se i prošle zime zadržavao, samo što sam ovog puta ja našao način da mu priđem mnogo bliže. Prvo sam napravio nekoliko dokumentacionih fotki mobilnim kroz durbin 25-60×65 Swarovski STX – iz ruke (tj. bez adaptera), a onda mi se ispraznila baterija. Kako galeb nije pokazivao znake želje da ode ma kuda, otišao sam kući po foto-aparat i napravio još jednu seriju slika. I znate šta mi je zapalo za oko? Slike pravljene ziljavim mobilnim, ali kroz teleskop, bile su umnogome oštrije od onih snimljenih foto-aparatom. Pa sam se setio svog brata, foto-reportera, koji je nekom prilikom bacio pogled kroz moj Swarovski dvogled i odmah rekao: “Brrate, kako ovo oštro crta!” Ja volim kompaktnu i laganu opremu. Nisam spreman da teglim suvišne stotine grama koje - kada dodate sasvim nespretan i pretežak, a navodno dobar stativ - ubrzo post

Septembar je... vreme udžbenika

Pozabaviću se, zato, udžbenicima za posmatranje ptica, tj. ilustrovanim priručnicima za prepoznavanje vrsta, odnosno tzv. 'ključevima'. Jedan ključ je već preveden na srpski (Heinzel, Fitter & Parslow), a njegovo izdavanje zastalo kod para, ili nedostatka istih, evo ovaj… ...a pre toga možete u boljim knjižarama potražiti engleska izdanja koja se najčešće zovu ‘Birds of Britain and Europe’. Ukoliko se u naslovu ne pominje odrednica ‘Europe’, može se desiti da knjiga ne prikazuje sve vrste koje se na našem kontinentu, pa tako i našoj zemlji, mogu videti. Poslednjih godina se ključevi za ptice redovno viđaju u našim knjižarama (IPS, Plato), no izbor zna da oscilira i, u vreme nastajanja ovog članka, veoma je mršav. Uglavnom se svodi samo na Bruuna, koji se na Amazonu izdvaja najnižom cenom. Dakle, preporučujem knjige ilustrovane crtežima u boji (a ne fotografijama), kod kojih se uz ilustraciju nalazi kratak tekst o bitnim odlikama vrste i višebojna mapa rasp