While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

06 октобар 2009

Monitoring češćih vrsta ptica

Prvog vikenda oktobra, Liga za ornitološku akciju Srbije organizovala je radionicu o monitoringu običnih vrsta ptica (MOV). Ukupno je bilo 16 učesnika, od muzejskih kustosa i studenata ekologije i biologije, preko nastavnika i rendžera zaštićenih područja, do planinara. Učesnici su dobili uputstvo za rad i izveštaje sa panevropskim rezultatima upravo ovakvog monitoringa, kao i prateće formulare za unos opažanja, te priručnik za identifikaciju ptica i novi broj časopisa Detlić. Partneri u projektu bili su Bugarsko društvo za zaštitiu ptica, fakultet „Futura“ i beogradsko JP „Gradsko zelenilo“, uz finansijsku podršku Sekretarijata za životnu sredinu Grada Beograda.

Države u kojima se sprovodi MOV (tamnija boja - duži period istraživanja)
Radionicu je vodio Jordan Hristov, koordinator bugarskog MOV-a, koji je preneo tamnošnja iskustva, objasnio metodu i prikazao prve rezultate koje su postigli. Ono što je u ovoj metodi od posebnog značaja jeste mogućnost učešća građana – to je prava citizen science. Sama metodologija je prilično jednostavna. Nije nužno da to rade ornitolozi, pa čak nije nužno ni dobro poznavanje ređih vrsta ptica. Pretpostavlja se da učesnici poznaju česte i obične vste ptica – i to je sasvim dovoljno.

Šematski prikaz kvadrata 1x1 km sa trasama kojima se motrilac kreće
Ljubitelj ptica zainteresovan za učešće u monitoringu može koordinatoru da javi koje krajeve može da istražuje, npr. okolinu svog mesta, dolinu reke na kojoj peca, planinu na kojoj češće planinari... Da bi se izbeglo da motrilac odabere lokalitet sa najviše ptica i time stvori lažni utisak povećanog broja ptica, koordinator će mu unutar predloženog područja nasumično odrediti kvadrat 1x1 km. Unutar njega, motrilac će trasirati dve paralelne staze od po 1 km, koje će svakog proleća obići tri puta: prvi put da opiše staništa, drugi da zabeleži rane, a treći put pozne gnezdarice područja. Svoje terenske formulare motrilac potom prepisuje u sumarni formular koji šalje koordinatoru MOV-a.

Primer parcele 1x1 km sa ucrtanim trasama kojima se motrilac kreće

Iako se beleže sve opažene vrste, u konačne analize ulaze samo one za koje se prikupi najveći broj podataka, tj. što veći statistički uzorak. Npr, od 190 vrsta, koliko je u poslednjih pet godina MOV-a zabeleženo u Bugarskoj, analizirani su trendovi populacija samo za 40 najčešćih, što obezbeđuje valjanost podataka, ali i omogućava učešće i običnim ljubiteljima ptica. Želja Lige za ornitološku akciju jeste da ovom metodom monitoringa pokrije čitavu Srbiju, pa će u tom cilju održati seriju predavanja i vežbi u više gradova. Svi građani zainteresovani za učešće mogu se obratiti na loa@ptica.org

Teorija na fakultetu za primenjenu ekologiju Futura...

...i praksa u Zvezdarskoj šumi:


Rezultat MOV-a su i ovakvi populacioni trendovi ptica Evrope:Evidentno je da najgore prolaze ptice poljoprivrednih površina:
Ipak, ptice istočne Evrope se još uvek dobro drže:

Нема коментара:

Постави коментар