While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

05 новембар 2010

U Srbiji ništa novo, deo drugi

Smučilo mi se. Prethodni šverc ptica bio je pre samo dva meseca. Dosta je da kažem da su ovoga puta rumunski državljani u bugarskom vozilu u Srbiji pobijene – a pretežno zaštićene ptice švercovali iz Srbije u Hrvatsku (misleći, pretpostavljam, da će ih odatle lakše uneti u EU), te da bez ijedne izmene može da sledi kompletan tekst bloga od pre dva meseca i da sva faktografija ostane tačna. Dokle, bre, više?!

U kesama su zatečene plovke gluvare, krdže, prepelice, poljske jarebice, liske, barske kokice, crvenonogi sprudnici, muljače, barski petlovan, barske šljuke, grlice, trepteljke, velike strnadice, batokljuni i čvorci, navodi se u vesti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. 

Moje pohvale idu carini koja sve češće zaustavlja takve tovare. Kritike idu na račun istražnih organa koji zatvaraju oči pred činjenicom da se sve te zaštićene ptice nisu dobrovoljno ukrcale u bugarski kombi, već su prethodno pobijene. Svi takvi slučajevi se javnosti predstavljaju kao puki šverc. E pa, šverc je samo vrh ledenog brega.

A pod vodom i skriven od očiju javnosti, ali i interesovanja policije, stoji sveprisutni krivolov. Niko javnosti ne saopštava da je te ptice pre utovara trebalo prvo poubijati. Mimo zakona.

Leševi ptica su dokaz zločina. Ne šverca. Let mrtvih ptica me se uopšte ne tiče. Ja hoću da konačno ugledam izvršioce zločina pred licem pravde. No, kako neko davno otpeva, a lotta people won't get no supper tonight, a lotta people won't get no justice tonight... Hoće li ta noć u Srbiji već jednom da prođe?

Нема коментара:

Постави коментар