While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

19 август 2011

Dvogled za pet čokolada: prvi utisci

Konačno, Swarovski CL mi je u rukama. Pojašnjenje: nisam ga dobio u vlasništvo, već samo izabran da ga testiram, ok, uživam u njemu i, potom (to je onaj bolni deo), vratim fabrici... A za one koji su pratili moje priče od ranije, pa me često dočekaju sa savetom koji sam im dao, da ne samo ne uzimaju u ruke igračke koje ne mogu da kupe, već ih uopšte i ne gledaju; jeste, nisam poslušao svoj, na ličnom iskustvu zasnovan savet (u čemu se verovatno krije jedan sasvim drugačiji, podsvesni savet...).


Šta reći? Kada sam video najavu da će u julu lansirati novi model, pomislio sam: Ovo izgleda kao savršen lek za krizu srednjeg doba!

I verovatno ću se kajati, no, taj ću most kontemplirati kad do njega stignem. Pre toga ću jednostavno uživati u savršenom dvogledu.

Kao što znate, nije mi prvi put da testiram jedan Swarovski dvogled. I Macici je već testirala jedan. Naime, obavila je testiranje vodotpornosti EL-a, tako što je, hmmm... piškila po dvogledu od 2500 $. Savršeno je vodotporan, potvrđeno.  Pitam se da li će joj CL Companion 8x30, koji košta za tu fabriku sasvim umerenih 1000 $, sada biti ispod časti? Ipak je ona navikla na skuplji Swarovski nakit...


Kad sam otvorio paket, prvi utisak je bio da je sam dvogled idealnih dimenzija i odlično ergonomski rešen, samo je torba za tako kompaktan dvogled – pregolema. Jutros sam ga prvi put koristio u prirodi i ostao pri početnom utisku: dvogled je bezmalo savršen, samo futrola zauzima pola vašeg (ili mog) ruksaka.

Optika je superiorna, boje sjajne, a slika kontrastna, ali mene je tek kompaktnim dimenzijama (dužina 12 cm, širina 11,5 cm) i težinom od 500 g (verovatno najlakši 8x roof model na tržištu) oborio s nogu. To je uveliko stvar ličnog izbora. Nekome ne smeta da mu oko vrata visi cigla, no nakon 20 godina s dvogledom oko vrata, od čega pola sa jednom takvom ciglom, naučio sam da cenim kvalitete koje ovaj mališa nudi.


Konstrukcija ovog modela omogućava da vam palac udobno ulegne u namensko udubljenje, kažiprst leži na točkiću za uoštravanje, a preostalim prstima u potpunosti obuhvatite cev dvogleda, bez ičega što bi vas u tome ometalo i teralo da neki prst ili prste držite grčevito ispruženim. Jednom pred očima, dobro je izbalansiran i s lakoćom leži u rukama, ili čak samo jednoj ruci (problem sa laganim dvogledima može biti da su – previše laki, pa vam ruke podrhtavaju; ovde to nije bio slučaj).


Jutro je bilo ispunjeno žuboravim glasanjem brojnih pčelarica, kojim jato drže na okupu dok pretražuju područje. Podseća na mehuriće koji se jedan za drugim bučno pojavljuju na površini vode. Jedna je letela ka nama, da, pre nego što će nas izbeći, tek neznatno podigne glavu (pokaže nam svoje žuto grlo) i kljunom pokupi nekog insekta. Druga je insekta trljala o žicu da mu skine noge, pre nego što će izviti glavu, kao da gleda u nebo, ne bi li joj zalogaj sam skliznuo u grlo. Treba li reći uopšte da su njihove boje – jarkožuta, nebeskoplava i riđekestenjasta – bile zaista vidljive tek pomoću CL-a?

Ok, od Swarovskog sam očekivao – i dobio – standard optike zbog kog suvereno vlada tržištem skupih dvogleda (primat je 1980-ih imao Zeiss, 1990-ih Leica, oko 2000-te nakratko Nikon, ali od tada je Swaro suveren): oštro ocrtane ivice objekata, mnogo svetlosti i verne boje, nepostojanje zakrivljenosti slike blizu ivica vidnog polja, te nepostojanje one aure, obično plave, koja kod lošijih dvogleda okružuje rubove kontrastno postavljenih objekata (npr. tamna ptica spram svetlog neba).

No, tek kada ga dam drugima u ruke, dobijem smislene utiske, koji mnogo bolje opisuju CL: Auuuu! Wow!! Težak 500 grama?!! Kao pet čokolada! Ma, u tom tvom dvogledu žive male ptice, pa ih vidiš uvek kad pogledaš kroz njega!


Pokušavam da što manje gnjavim sa dosadnim tehnikalijama. Ipak, ukratko (većina toga je standard za dvoglede te klase): otporan na vodu (do 4 m dubine) i prašinu; punjen azotom, a ne vazduhom (ne može da se zamagli); uoštrava do 3 m udaljenosti (ovim nisam impresioniran, za posmatranje leptirova bi baš mogao i bliže); presvučen gumom i, navodno, otporan na udarce (u šta se, opet iz ličnog iskustva, nikako ne bih kladio); dioptrija se do +/- 4 podešava na desnom okularu; kaiš je širok i udoban, neoprenski (pod njim se malo više znojite, ali šta je, tu je), a vidno polje mu je široko sasvim impresivnih 7,1 stepen. Dosta o tome.

Poenta upotrebe dvogleda je da vam obavi željeni posao na najbolji mogući način, omogućujući vam da u tome i – uživate. Sa CL-om, upravo to i nameravam. Čućete već.

Нема коментара:

Постави коментар