While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

06 март 2012

300

photos copyright (c) ms. & mr. albicilla

Minijaturni rezervat - 2 km2 - ne reflektuje značaj onoga zbog čega je pre 20 godina osnovan: zaštita kritično ugrožene indijske (velike) droplje. Sa jedne strane ga napadaju oranice, sa druge vetrogeneratori, a stepski rezervat Nalija (država Gudžarat, Indija) pokušava da u svojim granicama podrži i održi ovu vrstu u distriktu Kač, gde ja za njom tragam. Moj vodič, Čirak Solanki, priča kako je nekom prilikom pet dana tragao pre nego što je uspeo da pronađe indijsku droplju. Pita me mogu li vetrenjače da utiču na pad njenog broja? Mogu, kažem. Već sam čuo da je ono malo ptica iz ovog kraja napustilo pretesan im rezervat, pa sam slikao tablu s imenom parka i nacrtanom dropljom, uveren da je to jedina koju ću videti.

Naliya Grassland Reserve

Sa asfalta skrećemo u prostranstvo suvog busenja trave i gole zemlje, gde pratimo tragove točkova. U travi su pustinjske i stepske beloguze, stepske trepteljke i jata malih ševa, a nadleću nas patuljasti orao, indijski beloleđi sup (takođe kritično ugrožen!) i belonokta vetruška.

Oenanthe deserti Pustinjska beloguza, Desert Wheatear

Pterocles exustus Crnokrila sadža, Chestnut-bellied Sandgrouse

Mužjak indijske gazele činkara prati ženku pognute glave je njušeći, nešto kasnije vidimo mužjaka sa haremom od desetak ženki. U treperavoji daljini prolaze nilgaji, najveće antilope Azije.

Gazella bennettii Indijska gazela, Chinkara

Znate kako vodiči po afričkim nacionalnim parkovima pronalaze životinje za turiste? Prvo im pokažu balegu, nauče ih da je raspoznaju i procene njenu svežinu, pa im pokažu krdo antilopa s leve strane i, dok svi gledaju levo, iskoče desno i šablonom koji za tu priliku uvek nose otisnu lavlju šapu u prašini, da bude baš sveža i zgodna za slikanje. A životinje? Prosto, kad vide gungulu parkiranih džipova, i sami stanu.

Hieraaetus pennatus Patuljasti orao, Booted Eagle

I tako se vozimo asfaltom između dve sekcije rezervata... i ugledamo pored puta dva džipa iz kojih vire brojni teleobjektivi! Stoj!! Naš vodič ode da popriča s njihovim, pa se vrati i kaže: Vi ste izgleda neki celebrity, pitao me je da li je to albicilla? Ispostaviće se da sam tog drugog vodiča sreo na prethodnoj ptičarskoj konferenciji. A što stoje tu? Pa gledaju indijske droplje, naravno.

Circus macrourus Stepska eja, Pallid Harrier

I stvarno, nekih 150 m dalje, četiri mužjaka šetaju i šepure se u travi – pred nama je preko 1% globalne populacije ove vrste! Prilazimo im malo bliže, ali ne bliže od 100 metara. Divimo se prizoru u pobožnoj tišini, da ih ne uznemirimo.

Ardeotis nigriceps Indijska droplja, Great Indian Bustard

Lov, uznemiravanje, narušavanje, rascepkavanje i uništavanje staništa, sve se to udružilo da ovu vrstu učine kritično ugroženom na Globalnoj crvenoj listi IUCN. U čitavom distriktu Kač ih nije ostalo više od 30. U čitavom svetu ih nije ostalo više od 300. Naš vozač pažljivo i tiho izlazi iz kola, da zdrobi nešto betelovog oraha i pomeša ga s duvanom za žvakanje – i posle sveg truda, bučno tresne vratima!

Boselaphus tragocamelus Antilopa nilgaj, Nilgai

Ptice su pomalo uznemirene, ali su još tu. Nakon afričke droplje kori i naše velike droplje (posmatrao obadve), ovo je treća-najveća droplja sveta. Mužjaci su visoki 1,2 m i teže i do 18 kg (ženke su sitnije). Nekada je ova vrsta bila široko rasprostranjena po stepama Indije i Pakistana, ali je danas svedena na sve manje i izolovanije fragmente staništa.

Žutoliki vivak Yellow-wattled Lapwing Vanellus malabaricus

Ova droplja je zamalo postala i nacionalna ptica Indije. Ušla je u najuži izbor zajedno s paunom i izgubila zbog nekog sitničavog, pretpostavljam, marketing eksperta koji se u pogrešnom trenutku setio da samo jedno slovo može da nacionalni simbol iz droplje pretvori u drolju (ili, iz bustard u bastard). I tako paunovi danas šetaju i po naseljima, a droplje koračaju ka izumiranju. Status nacionalne ptice bi bar značio lakše drešenje državne kase za potrebe zaštite nacionalnog blaga (setite se samo kako Srbija lako dreši kesu čim čuje “p” od reči “patriotizam”).

Savremeno rasprostranjenje indijske droplje

U svetu u kome sve veća ljudska populacija zahteva sve više prostora (pa stepe ubrzano postaju oranice, što sam video i u rezervatu indijskih droplji Nalija, ali i u našim Pašnjacima velike droplje u Banatu), krupne ptice su prve koje gube bitku. Prošlogodišnji update Globalne crvene liste IUCN povećao je broj ugroženih vrsta ptica na 1253 – ili uzbunjujućih 13% ukupnog broja!


I za kraj, na pozivu na Global Bird Watchers' Conference 2012 autor se najljubaznije zahvaljuje vladi indijske države GudžaratTurističkoj korporaciji Gudžarata .

Нема коментара:

Постави коментар