While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

06 новембар 2013

Nova oprema: modularni durbini Swarovski


Swarovski Optik je prošle jeseni predstavio svoju novu generaciju durbina (teleskopa). Modeli ATX/STX (prvi imaju okular pod uglom u odnosu na objektiv, a drugi “pravolinijski”), otišli su korak dalje u odnosu na ranije. Kod starijih generacija ste mogli da promenite okular i, s njim, uvećanje, ali ne i izbor tipa durbina: pravolinijski (sada STX) ili “uglasti” (sada ATX). Od prošle godine možete kombinovati dva okulara koji u sebi sadrže uglasti ili pravolinijski element durbina, sa tri različita objektiva, dolazeći do šest mogućih kombinacija sa Swarovision tehnologijom. 

Modularni durbini iz porodice ATX/STX praktično znače da, uz postojeći okular, naknadno možete da dokupite novi objektiv, pa možete imati teleskope različitih namena, od onih sa velikim prečnikom objektiva za tmurne zimske dane, pa sve do laganih modela pogodnih za putovanja (najlakša verzija teži 1585 g). Dodajte na to da se ovi durbini razdvajaju na dva, približno jednaka dela, pa su otuda i jednostavniji za pakovanje u ručnom prtljagu. Pored dva opisana okulara, ponudu zaokružuju tri verzije objektiva sa prečnicima od 65, 85 i 95 mm, koji se sa objektivima spajaju bajonetom, kao objektivi s foto-aparatom, pa je zamena jednog drugim praktično trenutna.

Novi modeli su i ergonomski pogodniji za korišćenje. Naime, kod starijih generacija, uoštravanje je uvek bilo na sredini, ali je izmena uvećanja (tj. promenljive žižne daljine - zoom) bila na samom okularu, pa je trebalo pomerati ruku napred-nazad, što ometa posmatranje i dovodi do gubitka ptice iz vidnog polja. Sada su oba prstena na sredini tela durbina (na “struku”), pa možete manipilisati i oštrinom slike i uvećanjem takoreći istovremeno, bez pomeranja ruke, sve vreme zadržavajući pogled na ptici.

Field flattener” sočiva omogućavaju podjednako oštru sliku od jednog do drugog ruba slike, što do posebnog izražaja dolazi kada posmatrate s najsnažnijim uvećanjima i, posledično, najsuženijim vidnim poljem. Inovativna optička podloga, zaključno s HD sočivima, nudi izrazite kontraste i zasićenost bojama, kao i veliku rezoluciju slike pri digiscopingu. U pogledu zooma, ATX/STX durbini nude raspone 25-60×65 i x85, kao i 30-70×95; te vidno polje širine 41 m na 1000 m udaljenosti pri uvećanju od 25x. Srazmerno veliki odmak oka od okulara omogućava udobno posmatranje kroz naočari. Premazi SWARODUR i SWAROTOP poboljšavaju reprodukciju boja i prijem svetla u sumraku ili magli, dok premaz SWAROCLEAN sprečava prianjanje prljavštine o stakla. 

Ova porodica durbina dopunjena je i novim rešenjima za digiscoping (fotografisanje kroz durbin), koja su razvijana uporedo s teleskopima, što je dovelo do jednostavnog i za upotrebu brzog sistema. U ponudi su dva fotografska adaptera koji omogućavaju da se durbin koristi kao objektiv foto-aparata: TLS APO apochromatic telefoto objektiv je adapter za ambicioznije DSRL foto-aparate sa izmenljivim objektivima; dok je preklopni adapter DCB II namenjen za kompaktne, džepne aparate (ograničenje: upotrebljiva su uvećanja objektiva foto-aparato samo do 4 puta). TLS APO praktično znači da ili gledate okom, ili sliku vidite na ekranu foto-aparata (samo ili-ili); dok preklopno svojstvo adaptera DCB II nudi mogućnost podizanja i dalje fiksiranog foto-aparata radi posmatranja okom, kao i brzo spuštanje radi fotografisanja kroz durbin.

Nastavak: Zavodljiva težina lakoće: durbin Swarovski STX

Нема коментара:

Постави коментар