While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

19 фебруар 2010

Mirno spavaj, Nano (deo drugi)


I 18 dana po slanju upita uspavanom Ministarstvu poljoprivrede, grupa NVO okupljena oko cilja zaštite ptica nije dobila odgovor zašto nije, shodno svojim obavezama i ovlašćenjima, posle ledenog perioda u drugoj polovini januara, propisalo zabranu daljeg lova na ptice (videti Mirno spavaj, Nano). Hladni period se nastavio i kroz februar, a i puške su nastavile da prašte (sezona se završila 15. februara). No, gosin Ministar ima tvrd san.
U isto vreme, ljubitelji ptica širom zemlje prijavljuju prave pokolje iscrpljenih gusaka i pataka, koje su usled gladi i zime postale laka meta. Vrhunac takvog protivzakonitog lova (član 46. Zakona o lovstvu: “Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti: 1) ako je ugrožena ... snežnim nanosima, poledicom...) je ove godine, izgleda, bio u severnoj Bačkoj, gde su lovci donosili kući po desetak gusaka svaki, da bi potom, ne znajući kud će više sa njima, počeli da ih dele po komšiluku. Slični izveštaji stizali su i iz drugih krajeva (Bačka Palanka, Ram, Zapadna Morava).
Nadležno Ministarstvo je, uprkos upitu zabrinutih organizacija za zaštitu ptica, prespavalo zimu. Nažalost, ptice je nisu prespavale.

Нема коментара:

Постави коментар