While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

04 фебруар 2010

Mirno spavaj, Nano


U Engleskoj sam bio svedok kako se nakon sedam dana hladnog talasa lovcima preporučuje da obustave lov, kako ne bi pucnjavom terali ptice u beg i nepotrebno trošenje kalorija, što im otežava ishranu, povećava utrošak energije i uopšte ih iscrpljuje i otežava preživljavanje nepovoljnog perioda. Kada hladni talas potraje 14 dana, dalji lov se zabranjuje u cilju pospešivanja preživljavanja. I potom se vratim u Srbiju, ispričam o tom sjajnom zakonskom rešenju prijateljima, uz pitanje kako da to unesemo u naše lovno zakonodavstvo?
I dobijem odgovor da u Zakonu o lovstvu ono stoji još od 1993, ali ga nadležni ne sprovode! A u članu 46. izričito se navodi: “Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti: 1) ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementalnim nepogodama ...” Tokom čitave druge polovine januara noćne temperature su bile ispod nule, a puške prašte li prašte.
Dakle, nadležni Zakon ne sprovode. A za nadzor nad sprovođenjem Zakona o lovstvu zaduženo je Ministarstvo poljoprivredno, kao i Inspekcija lovna, kaže se dalje u članu 60. Znači, zna se i ko je kriv što se Zakon ne poštuje. A u članu 62 stoje kaznene odredbe za nepoštovanje stavova iz člana 46, što se definiše kao privredni prestup i kažnjava po Zakonu o privrednim prestupima. Dakle, i kazna je za nepoštovanje Zakona propisana. Ali bi državni aparat trebao da kazni samog sebe, pa se Zakon ne sprovodi.
Puške prašte li prašte, a ministar Dragin mirno spava. Kako je 2. februar je Svetski dan zaštite vlažnih staništa, a najznačajnija močvarna područja identifikuju se baš po brojnom prisustvu barskih ptica, srpski ornitolozi, okupljeni oko LOA, DZPPV i drugih NVO, obratili su se nadležnima – Odeljenju za šumarsku i lovnu inspekciju Ministarstva poljoprivrede; Odeljenju za zaštitu životne sredine u oblasti zaštite i korišćenja prirodnih dobara, resursa i ribarstva Ministarstva životne sredine – sledećim upitom:
Poštovani
S obzirom da se hladni talas zadržava tokom čitave druge polovine januara, da je vec drugi po redu ove zime, sa dnevnim i noćnim temperaturama daleko ispod nule, poleđenim stajaćim vodama, barama i ribnjacima i vecim ili manjim kolicinama snega,
S obzirom da barske ptice u takvim okolnostima vreme provode odmarajući se, mirujući i čuvajući energiju ili se hraneći da nadoknade utrošene kalorije,
S obzirom da ih lovci i u takvim ekstremnim uslovima love, pucnjavom rasplašuju sa lokacija za odmor i ishranu, teraju da troše kalorije na let i bežanje, time dodatno iscrpljuju i smanjuju otpornost organizma da podnese nepovoljan period,
Što prepoznaje i priznaje i Zakon o lovstvu (objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 39/93, 44/93, 60/93), koji u članu 46. izričito navodi: “Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti: 1) ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementalnim nepogodama ...”
Ornitolozi Srbije Vas pitaju zašto, shodno svojim ovlašćenjima i obavezama, niste reagovali i lovačkim udruženjima naložili da privremeno obustave sve lovne aktivnosti, odnosno kada nameravate da proglasite meru privremene zabrane lova u cilju očuvanja populacija pernate divljači?
U potpisu:
Liga za ornitološku akciju Srbije, Beograd; Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine, Novi Sad; Ekološli pokret Stanišić, Stanišić; Ekološko istraživačko društvo Mladen Karaman, Kragujevac, i Udruženje ljubitelja prirode Riparia, Subotica

2 коментара: