While I love this blog, I now pretty much only write on 10000birds.com and would love to see you there.

22 мај 2010

Sezona ljubavi do smrti

Sada je vreme da mlade ptice napuste gnezdo. Neretko su sposobne za let, ali se loše prizemlje. Treba im malo vremena da dođu sebi i pokušaju ponovo. I tada naiđe zabrinuti ljubitelj ptica i svojom ljubavlju im presudi.

Ovaj ptić je u najboljoj nameri bio odnesen kući nalazača. Posle nekoliko sati je u još boljoj nameri ostavljen na krovu kuće, odakle se skotrljao u oluk, s fatalnim posledicama.

Svakih par dana dobijam poziv sa pitanjem tipa: Pronašao sam mladu pticu i doneo je kući, šta da radim s njom? Većina takvih slučajeva završi se uginućem ptice. Ma koliko to želeli, nikako ne možete biti bolji roditelji od onih pernatih.

Ostavite mladunce pravim roditeljima na brigu! Iako se kriju od vas, oni su uvek negde u blizini.

Par saveta na koje treba obratiti pažnju, ili zašto da ne uzimate iz gnezda ispale ptiće:

1. iako izgledaju bespomoćno i napušteno, roditelji ptića su u blizini i nastaviće da vode brigu o njima – najbolje ih je ostaviti tu gde su!

2. postoji mogućnost da se ptići nalaze na nekom rizičnom mestu, izloženi mačkama, psima, drugim pticama i ljudima... u tom slučaju, stavite ih u neki najbliži zaklon – žbun, drvo, zaklonjen kutak bašte itd.

3. ptići mogu izgledati trapavo i povređeno iako to nisu... kod mnogih vrsta oni napuste gnezdo dan/dva pre nego što mogu da polete.

4. ukoliko je ptiče goluždravo, slepo itd., premlado je da bi preživelo van gnezda, probajte da utvrdite iz kog obližnjeg gnezda je ispalo i vidite da li možete da ga vratite...

5. ...ako ne, potrebna mu je naša pomoć! Pogledajte sledeći tekst

A ako vam po čitavu noć škripi ljuljaška, to su ptići sove utine: pročitajte ovo

Нема коментара:

Постави коментар